1. Onderzoek en behandeling

Onderzoek:

Tijdens het eerste consult  stelt de osteopaat veel vragen: over de klacht, maar ook over de ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo proberen wij te achterhalen welk weefsel de klachten geeft maar ook wat hiervan de oorzaak kan zijn.

Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De  beweeglijkheid van uw lichaam en delen van uw lichaam worden onderzocht. Dit gebeurd van top tot teen om een beeld te krijgen van de bewegingsverliezen binnen de drie systemen (linkje systemen) (pariëtaal, visceraal en craniosacraal), waarbinnen de osteopaat u  onderzoekt. Zo proberen wij te achterhalen door welke bewegingsverliezen uw lichaam niet meer uit zichzelf hersteld.  Als het onderzoek is afgerond wordt besproken wat de mogelijke oorzaak en behandeling van uw klachten is.

 

Behandeling:

Met zachte en soms stevige handgrepen maakt de osteopaat lichaamsweefsels één voor één weer beweeglijk. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Na de behandeling duurt het meestal één tot meerdere weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Naast de behandeling zelf zal u osteopaat u trachten inzicht te geven in het ontstaan van uw klachten. Indien nodig geeft hij adviezen met betrekking tot uw voedings- en leefgewoonten. Zo kunt u zelf uw steentje bijdragen bij het streven naar een vitale gezondheid.

 

Reacties op de behandeling:

Na een behandeling (24 tot 48u) moet u uw lichaam tijd gunnen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Dit zoeken naar een nieuw evenwicht kan gepaard gaan met vermoeidheid, verergeren van symptomen, grieperig gevoel, pijn op andere plaatsen, koude/warmte sensatie, emotionele reacties,... Dit is een normale reactie van het lichaam waarover u zich geen zorgen hoeft te maken. Bij twijfel neemt u eerst contact op met de betreffende osteopaat.

 

Aantal behandelingen:

Het aantal behandelingen wordt voornamelijk bepaald door de ernst van de klachten. Voor recente letsels  zijn 4 à 6 behandelingen vaak voldoende. Om tot volledig herstel te komen van hardnekkige of langer bestaande klachten zijn soms meer behandelingen nodig. Bij het eerste consult proberen wij hierover al een schatting te geven, zodat u weet wat u kunt verwachten.

 

Resultaat van een behandeling:

In veel gevallen behalen wij een 80 tot 100% resultaat. Echter wanneer er sprake is van reeds aanwezige structurele veranderingen zoals bij bijvoorbeeld artrose is het ook voor ons onmogelijk uw klachten volledig te laten verdwijnen, echter ook in die gevallen is het resultaat nog steeds veelbelovend. Daarbij verminderd u niet alleen uw huidige klachten u voorkomt ook meer problemen in de toekomst. Dus ook bij chronische aandoeningen kan osteopathie een uitkomst bieden.