Kinderen

Problemen bij kinderen ontstaan tijdens de geboorte, door ziektes, virussen of ongevallen die ze doormaken. Dit leidt tot kleine verstoringen die op den duur grote gevolgen voor uw kind en zijn/haar ontwikkeling kunnen hebben.

Veel voorkomende problemen

  1. Afgeplatte of asymmetrische schedel
  2. Huilbaby (meer dan 3 uur per etmaal ontroostbaar huilen)
  3. Darmkrampjes
  4. Slaapproblemen
  5. Terugkerende oorontsteking
  6. Leer en gedragproblemen
  7. Scoliose

 

1.Afgeplatte of asymmetrische schedel

Een probleem van deze tijd met verstrekkende gevolgen.

Steeds vaker zien we baby's met platte achterhoofdjes of een zijde van de schedel die slechter ontwikkeld. Dit is het gevolg van een zeer goede interventie tegen wiegendood. Om wiegendood te voorkomen slapen de meeste baby's op de rug. Hier is niets mis mee zolang uw kindje het hoofdje niet altijd naar dezelfde zijde draait. Ligt uw kindje steeds met het hoofdje naar een zijde dan kan die kant van de schedel zich niet goed ontwikkelen. Op den duur gaat uw kindje hier problemen van ondervinden. De klachten kunnen variëren van vage spijsverteringsstoornissen tot ernstige leer- en gedragafwijkingen.

Een bewegingsbeperking in de nek is meestal de oorzaak van de voorkeurshouding van uw kindje. Deze bewegingsbeperking kan het gevolg zijn van de bevalling, of spanningen ergens anders in het lichaam van uw kindje. Zelfs maag en darmproblemen kunnen een verhoogde spierspanning van de nekregio en daarmee een voorkeurshouding veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak van de voorkeurshouding is en die te behandelen.

Afhankelijk van het onderzoek wordt alleen het hoofdje of meer stucturen in het lichaam van uw kindje behandeld. De behandeling bestaat uit zeer zachte manuele technieken die onnodige spanningen en bewegingsbeperkingen opheft. Ook de schedel van uw kindje wordt op die manier behandeld. De schedel is namelijk niet een geheel en staat daarmee groei en beweging toe. Daarom is het ook raadzaam uw kindje bij de eerste verschijnselen te laten behandelen bij voorkeur voor de eerste verjaardag. Daarna gaat het hoofdje namelijk flink groeien door de groei van de hersenen. Wanneer het hoofdje dan geen bewegingsbeperkingen meer heeft helpt deze groei mee aan de correctie. De meeste klachten van baby's en kinderen verdwijnen binnen twee tot drie behandelingen. De correctie van scheve hoofdjes vraagt meestal zo'n zes tot acht behandelingen afhankelijk van de ernst en de leeftijd.

 

2. Huilbaby

We spreken van een huilbaby indien uw kindje meer dan 3 van de 24 uur ontroostbaar huilt zonder duidelijke reden. Dit huilgedrag is afwijkend en heeft meestal een oorzaak. Vaak zien we dat het kindje last heeft van spierspanningen als gevolg van de bevalling of de intra-uterine houding in de laatste paar weken van de zwangerschap. Ook krampjes of een onopgemerkte reflux kan dit huilgedrag veroorzaken. Afhankelijk van de oorzaak vermindert het huilen vaak al na de eerste behandeling door een osteopaat.

 

3. Darmkrampjes

De eerste paar dagen buiten de baarmoeder moet uw kindje wennen aan voedsel en zo ook zijn/haar darmpjes. Dit kan gepaard gaan met krampjes na het voeden. De kraamverzorgende geeft meestal tips over hoe u hiermee om kunt gaan. Ziet u de krampjes echter niet afnemen of heeft het kind last met het maken van stoelgang dan is er meestal een andere oorzaak dan alleen maar wennen aan het voedsel. Een koemelkallergie kan zo’n oorzaak zijn maar ook spanning in het lichaam kan darmkrampjes tot gevolg hebben. De oorzaak is meestal snel vast te stellen en te verhelpen.

 

4. Slaapproblemen

Er is sprake van slaapproblemen bij uw pasgeborenen als uw kindje steeds erg onrustig is en moeite heeft met in slaap vallen. Vooral de eerste paar weken is er nog geen duidelijk dag en nachtritme. Als uw kindje een paar maanden oud is zou dit wel aanwezig moeten zijn. Wanneer hij/zij erg weinig slaapt of erg onrustig slaapt, en aanpassing van de slaapschema’s geen effect heeft kunt u denken aan een andere oorzaak waar u als ouder geen invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan een reflux. Baby’s met reflux slapen heel slecht omdat zij steeds last hebben van zuur. Let op een reflux kan ook onzichtbaar zijn. Een andere oorzaak is ongemak bij het liggen, bijvoorbeeld door spanning in het nekje of een verstoord patroon door spanning op het schedeltje.