Spieren & gewrichten

Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen voor gewrichtspijnen.

De eerste is een mechanische oorzaak. Dit houdt in dat een spanning ergens in het lichaam een bewegingsbeperking elders veroorzaakt. Iedereen kan zich voorstellen dat wanneer men de enkel verzwikt en hier een bewegingsverlies aan over houdt, dit ook de gewrichten erboven beïnvloedt. Wanneer er langere tijd sprake is van een onevenwichtige belasting van deze gewrichten, gaan ze onregelmatig afslijten en op den duur artrose (bovenmatige slijtage) vertonen.

De tweede oorzaak is een overbelasting van het afvoersysteem van het lichaam met als gevolg: in eerste instantie opslag van afvalstoffen in de huid maar later ook rond de gewrichten. Deze afvalstoffen brengen ontstekingsreacties teweeg die op den duur het gewricht blijvend beschadigen en artrose veroorzaken. Het terugkeren van gewrichtsontstekingen is daarom altijd een serieus alarm van uw lichaam.

 

Behandeling

De behandeling zal in beide gevallen bestaan uit het optimaliseren van het afvoersysteem om de gewrichten niet meer onnodig te belasten en de mobiliteit te verbeteren. Zodoende wordt de doorbloeding  gestimuleerd waardoor een betere  aanvoer van bouwstoffen en afvoer voor afvalstoffen voor het gewricht ontstaat.

Bedenk wel dat eventueel ontstane en bestaande gewrichtsbeschadigingen niet meer verdwijnen. Artrose is namelijk een blijvende beschadiging. Toch kunnen de pijn- en stijfheidsklachten verminderen met de juiste therapie omdat er minder ontstekingsreacties zullen optreden. Daarnaast voorkomt u een snelle toename van het probleem.

Wat u zelf kunt doen bij artrose:

  • Voorkom plotse snelle bewegingen zoals springen
  • Neem zo weinig mogelijk suikers tot u, dit is namelijk een voedingsbron voor ontstekingen
  • Voer veel rustige en weinig belastende bewegingen (zoals fietsen of zwemmen) uit om de doorbloeding te verbeteren
  • Vermijd varkensvlees

 

Spieren

Spierproblemen wie kent ze niet. Iedereen heeft wel eens spierpijn gehad na een keer te fanatiek sporten of werken in de tuin. Kenmerkend aan deze klachten is dat ze na drie dagen weer verdwijnen. Houden klachten langer aan dan is er meestal meer aan de hand. Meestal doordat de spier constant wordt overbelast door een probleem binnen ons lichaam. Een goed voorbeeld hiervan zijn aanhoudende of terugkerende tenniselleboog- of achillespeesproblemen. Maar ook hielspoortjes, en schouder- en knieklachten hebben vaak een overbelasting binnen ons lichaam als oorzaak. Het aanpakken van deze oorzaak geeft een verrassend resultaat.