Systeem

Met systeem-aandoeningen worden die aandoeningen bedoeld waarbij meerdere plaatsen in het lichaam zijn aangedaan. Zoals meerdere gewrichten zijn aangedaan bij reuma en op den duur alle organen bij diabetes. Dit zijn met name auto-immuunziekten. Kenmerkend hiervoor is dat het lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Op korte termijn leidt dit tot ontstekingsreacties en op de lange termijn tot structurele veranderingen van de weefsels. Ongeacht het stadium waarin de ziekte zich bevindt is het van belang de ontstekingsreacties te minimaliseren. Gedeeltelijk kunt u hier  zelf invloed op hebben middels uw leefgewoonten en medicatie. Daarnaast is het juist bij deze aandoeningen van belang de normale beweeglijkheid van alle systemen zo goed mogelijk te behouden, omdat bewegingsbeperkingen nog sneller dan normaal leiden tot verergering van de klachten, een snellere achteruitgang van de algehele conditie en het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Door de beweeglijkheid te optimaliseren blijft u mobieler, ervaart u minder klachten en verdwijnen veel problemen stilletjes naar de achtergrond.

Enkele systeemziekten zijn:

  • Reuma
  • Fibromyalgie
  • MS
  • Diabetes
  • Ziekte van Bechterew

Soms worden ook klachten onterecht als onderdeel van een van de bovengenoemde aandoeningen gezien. De osteopaat bekijkt uw lichaam in totaliteit en probeert alle onevenwicht te herstellen. Vaak blijken sommige klachten dan los te staan van het ziektebeeld en volledig te verdwijnen.